صفر تا صد صندوق های سرمایه‌‌گذاری

  • متین
  • فروردین 26, 1402
  • بدون دیدگاه

صندوق‌ های سرمایه گذاری، یکی از روش‌های غیرمستقیم سرمایه‌گذاری در بازارهای مالی است.

صندوق سرمایه گذاری چیست؟

در مقاله روش های سرمایه‌گذاری تاحدودی روش سرمایه‌گذاری غیرمستقیم و انواع راه‌ها و ابزارهای موجود برای این روش سرمایه‌گذاری معرفی شد. صندوق‌های سرمایه‌گذاری یکی از اصلی‌ترین روش های سرمایه‌گذاری غیرمستقیم است. این ابزار سرمایه‌گذاری عمدتا برای علاقمندان به سرمایه‌گذاری که دانش و تخصص یا زمان کافی برای پرداختن به سرمایه‌گذاری را ندارند و غالبا سرمایه‌هایشان کلان نیست، مورد استفاده قرار می‌گیرد.  در سال‌های اخیر صندوق‌ها به عنوان ابزار قابل اتکای سرمایه‌گذاری در بازار سرمایه توسعه قابل توجهی داشته‌اند و در حال حاضر باتوجه به تنوع بالایی که دارند مورد توجه فعالان بازار و همه دسته‌های سرمایه‌گذاران قرار گرفته‌اند.

صندوق‌های سرمایه گذاری سرمایه های خرد و کلان علاقمندان به سرمایه‌گذاری را می‌پذیرد و مجموع سرمایه جمع آوری از سرمایه گذاران را در کلاس دارایی ها و  بازارهای مالی مختلف از جمله بازار ارز، طلا، سهام، اوراق با درآمد ثابت سرمایه گذاری می‌کنند.

سازوکار فعالیت صندوق های سرمایه‌ گذاری

سازوکار صندوق‌ها به این صورت است که در ابتدا در زمان مشخص و در قالب پذیره‌نویسی وجوه اولیه‌ای از سرمایه‌گذاران جمع‌آوری می‌کند. سپس با توجه به نوع صندوق و دستورالعمل‌های آن که در اساسنامه و امیدنامه صندوق تعیین شده است شروع به سرمایه‌گذاری و تشکیل سبد می‌کند. به عنوان مثال اگر صندوق سهامی باشد باید حداقل 75 درصد از ارزش وجوه جمع‌آوری شده را در سهام بورس و فرابورس سرمایه‌گذاری کند و مابقی را می‌تواند در قالب وجه نقد، سپرده بانکی، اوراق درآمدثابت،گواهی سپرده کالایی مانند گواهی سکه و … نگه‌داری کند. یا به عنوان مثالی دیگر در صندوق‌ طلا که نوعی از صندوق‌های کالایی هستند مدیرصندوق باید حداقل 75 درصد از ارزش وجوه جمع‌آوری شده سرمایه‌گذاران را در گواهی‌های سپرده طلا مثل گواهی سپرده سکه‌های مختلف سرمایه‌گذاری کند و مابقی ارزش وجوه جمع‌آوری شده را می‌تواند در سایر دارایی که البته در اساسنامه آن دارایی‌های مجاز مشخص شده اس، می‌تواند سرمایه‌گذاری کند.

پس از تشکیل سبد صندوق با وجوه جمع‌آوری شده در پذیره‌نویسی توسط سرمایه‌گذاران اولیه اصطلاحا صندوق بازگشایی می‌شود و این امکان وجود دارد که روزانه درآن شروع به سرمایه‌گذاری کنند و مبالغی که به صورت روزانه در صندوق سرمایه‌گذاری می‌شود به وجوه نقد صندوق افزوده می‌شود و مدیر صندوق بسته به نوع صندوق باید آن‌هارا به دارایی تبدیل کند.

کوچکترین جزء صندوق اصطلاحا «واحد صندوق» نامیده می‌شود. سرمایه‌گذاران واحد‌های صندوق را خرید و فروش و یا به عبارت درست‌تر صدور و ابطال می‌کنند. معمولا در ابتدای پذیره‌نویسی قیمت هر واحد صندوق ۱۰ هزار ریال یا ۱ میلیون ریال است. که به مرور زمان و در اثر افزایش قیمت دارایی صندوق‌ها قیمت واحدهای صندوق افزایش پیدا می‌کند. به عنوان مثال در سال ۱۳۸۸ یک صندوق سهامی با قیمت هر واحد ۱ میلیون ریال پذیره‌نویسی شده است و در سال ۱۴۰۱ به بیش از ۶۰۰ میلیون ریال افزایش پیدا کرد که معادل ۶۰۰  برابر و به عبارتی ۶۰  هزار درصد رشد سرمایه است.

ارکان صندوق های سرمایه گذاری

برای تشکیل و مدیریت امور صندوق چندین رکن وجود دارد که هر کدام وظایف و مسئولیت‌هایی برعهده دارند. در ادامه به صورت مختصر به این ارکان پرداخته می‌شود:

  • مجمع صندوق:

    بالاترین رکن صندوق مجمع صندوق است که حداقل به ازای نصفه به علاوه یک دارندگان واحدهای ممتاز دارای حق رای تشکیل می‌شود. واحد ‌ممتاز واحدهایی است که متعلق به موسسین صندوق است و غالبا در اختیار سرمایه‌گذاران عادی نیست. مجمع صندوق که مهمترین رکن صندوق است وظیفه انتخاب سایر ارکان صندوق شامل مدیر، ضامن، امین،متولی، حسابرس صندوق و معرفی آن‌ها به سازمان بورس اوراق بهادار را برعهده دارد.

  • مدیرصندوق:

    مدیر رکن اجرایی صندوق‌‌ و متخصص در بازار سرمایه است که لازم است مطابق اساس‌نامه، گزارش‌های پیش‌بینی شده و اطلاعات قابل ارائه را تهیه و در اختیار متولی، حسابرس و سازمان بورس قرار دهد. همچنین با استفاده از سایت اینترنتی مربوط به صندوق‌ سرمایه‌گذاری، اطلاعات ذکر شده در بخش اطلاع‌رسانی اساس‌نامه را برای آگاهی عموم منتشر کند. شرح وظایف مدیر صندوق به عنوان عضو اجرایی صندوق شامل موارد زیر می‌شود:

  • تصمیم گیری درباره پرتفوی صندوق
  • نمایندگی صندوق
  • تعیین کارگزار صندوق
  • ثبت و نگهداری رویدادهای مالی صندوق
  • دریافت دستور خرید و فروش اوراق بهادار
  • استفاده از کارشناسان در خصوص اهداف اجرایی صندوق
  • انتخاب و معرفی حداقل ۳ نفر شخص حقیقی خبره در زمینه سرمایه گذاری به عنوان مدایرن سرمایه‌گذاری صندوق که البته باید دارایی صلاحیت لازم باشند.
  • متولی صندوق:

    متولی صندوق برخلاف مدیر صندوق یک رکن نظارتی است که در حقیقت یک شخصیت حقوقی است که به عنوان نماینده سرمایه‌گذاران در مجمع صندوق انتخاب می‌شود. از جمله وظایف آن می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • نظارت بر عملکرد سایر ارکان صندوق برای اطمینان خاطر از رعایت مقررات و مفاد اساسنامه و امیدنامه صندوق
  • ارائه به موقع گزارشات و نظرات حسابرس
  • انتشار به موقع اطلاعات صندوق از طرف مدیر
  • طرح دعوا به مراجع ذی صلاح در صورتی که ارکان دیگر صندوق از مقررات و مفاد ثبت شده در اساسنامه و امیدنامه صندوق تخلف کنند.
  • مدیرثبت صندوق:

    مدیرثبت یک رکن اجرایی صندوق است. مدیر ثبت عهده‌دار انجام امور مربوط به پذیره‌نویسی صندوق و سپس صدور و ابطال واحدهای صندوق‌ سرمایه‌گذاری است. اما لازم به اشاره است که مدیرثبت معمولا برای صندوق‌های بزرگ با دارایی تحت مدیریت بالا و تعداد مشتریان زیاد استفاده می‌شود. برای صندوق‌های با اندازه کوچکتر وظایف مدیرثبت برعهده مدیر صندوق است و در آن صندوق‌ها تمام امور مربوط به پذیره‌نویسی و صدور و ابطال را مدیر صندوق انجام می‌دهد.

  • ضامن نقدشوندگی صندوق:

    به صورت معمول صندوق‌ها آورده سرمایه‌گذاران خود را تضمین می‌کنند. به عبارتی تضمین می‌کنند که سرمایه‌گذار زمانی که تصمیم به نقدکردن دارایی خود در صندوق بکند صندوق موظف است که نقدینگی معادل دارایی سرمایه‌گذار را به وی پرداخت نماید. برای اجرای این موضوع معمولا صندوق‌ها رکن ضامن نقدشوندگی دارند تا از این بابت نگرانی و تهدیدی متوجه سرمایه‌گذاران نشود. البته برخی از صندوق‌هاهم رکن ضامن نقدشوندگی را ندارند که عمدتا دلیل آن عدم تحمیل هزینه‌های اضافی این رکن به صندوق است و غالبات خدشه‌ای به نقدشوندگی به صندوق وارد نمی‌شود.

  • حسابرس صندوق:

    طبق اساسنامه صندوق‌های سرمایه گذاری باید صورت‌های مالی سه ماهه، شش ماهه، نه ماهه و سالانه خود را منتشر کنند. در پایان هر کدام از دوره‌‍‌های گفته شده، مدیر صندوق موظف به تهیه و ارائه این صورت‌های مالی است. مدیر صندوق باید صورت‌های مالی شش ماهه و سالانه صندوق را به حسابرس جهت حسابرسی و اظهار نظر ارائه دهد. همانطور که گفته شد، حسابرس صندوق توسط متولی و از بین موسسات حسابرسی معتمد یا مورد تایید سازمان به صندوق پیشنهاد می‌شود و به تصویب مجمع صندوق می‌رسد. همچنین عزل او هم به تقاضای متولی و با ذکر دلایل و تصویب مجمع صورت می‌گیرد.

  • کارگزار صندوق:

    مدیر صندوق، برای انجام امور مربوط به معاملات سهام پذیرفته‌ شده در بورس اوراق بهادار از خدمات کارگزاران مورد تأیید سازمان استفاده می‌کند. کارگزاران مذکور که دارای مجوز فعالیت از سازمان بورس هستند، علاوه بر وظایف معمول، موظف به انجام وظایف محوله طبق اساس‌نامه صندوق خواهند بود.

 

انواع صندوق‌های سرمایه گذاری (از نظر ترکیب دارایی):

صندوق سرمایه گذاری درآمد ثابت:

این صندوق‌ها همانطور که از اسمشان پیداست سود ثابتی را به سرمایه‌گذار ارائه می‌دهند. مدیران این صندوق های سرمایه‌گذاری معمولا به خرید اوراق بهادار کم‌ ریسک مثل اوراق مشارکت دولتی یا خصوصی، اوراق خزانه و اوراق اجاره و… می‌پردازند تا بتوانند سود معقولی به سرمایه‌گذاران خود بدهند. این صندوق ها ریسک کمتری در مقایسه با صندوق‌های سهامی دارند و در نتیجه سودآوری آنها هم نسبت به صندوق‌های سهامی پایین تر است. به صورت معمول صندوق‌های سرمایه‌گذاری با درآمد ثابت حداقل ۷۵ درصد از دارایی‌های خود در اوراق اخزا دولت و اوراق مشارکت دولتی و خصوصی، سپرده‌های بانکی و… سرمایه‌گذاری می‌کنند. صندوق‌های درآمدثابت در دو دسته صندوق با تقسیم سود ماهانه که عملکردی کاملا مشابه بانک دارد و صندوق بدون تقسیم سود  قرار دارند.

در جمع‌بندی می‌توان گفت صندوق‌های با درآمدثابت  بهترین جایگزین بانک هستند چراکه ریسک برابر و حتی کمتر از بانک دارند و در عوض سود بیشتری به سرمایه‌گذاران خود پرداخت می‌کنند.

برای مشاهده لیست صندوق‌های درآمدثابت می‌توانید به سایت فیپیران مراجعه کنید.

  • صندوق سرمایه گذاری سهامی:

ییشتر دارایی این صندوق ها در بازار سهام سرمایه گذاری می‌شود. این صندوق ها تقریبا ریسک بالایی دارند و همانطور که گفته شد هرچه ریسک یک بازار بالاتر باشد میتوان انتظار سود بیشتری از آن داشت. در نتیجه صندوق های سهامی نسبت به صندوق‌های با درآمد ثابت یا مختلط پر ریسک‌تر و در نتیجه پرسودتر هستند.

معمولا صندوق‌های سرمایه‌گذاری سهامی می بایست حداقل ۷۰ درصد از سرمایه‌شان را در بازار سهام سرمایه‌گذاری کنند. به عبارت دیگر حداقل ۷۰ درصد از دارایی صندوق برای خرید سهام استفاده می‌شود.

صندوق‌های سهامی انواع مختلفی شامل صندوق‌های شاخصی، اهرمی، بخشی و… را دارد.

این صندوق‌ها مناسب تمام علاقمندان به سرمایه‌گذاری در بازار سهام است که توانایی و تخصص یا زمان کافی برای سرمایه‌گذاری مستقیم را ندارند. صندوق‌های سهامی برای این افراد مخصوصا برای آن دسته از سرمایه‌گذاران که سرمایه خرد دارند یکی از بهترین انتخاب‌ها است.

برای مشاهده لیست صندوق‌های سهامی می‌توانید به سایت فیپیران مراجعه کنید.

  • صندوق سرمایه گذاری مختلط:

این صندوق مناسب برای افراد با سطح متوسط ریسک پذیری است، زیرا حدود نیمی از دارایی این صندوق در سهام و نیم دیگر آن در اوراق درآمد ثابت سرمایه‌گذاری سرمایه گذاری می‌شود.

معمولا ترکیب پورتفوی این صندوق‌ها به صورت شناور با نسبت‌های ۶۰  درصد به ۴۰  درصد مابین سهام و اوراق درآمدثابت بسته به شرایط بازار در حال تغییر است. این انعطاف در ترکیب پورتفو به مدیران سرمایه‌گذاری صندوق اجازه می‌دهد بتوانند مدیریت ریسک بهتری داشته باشند.

برای مشاهده لیست صندوق‌های مختلط می‌توانید به سایت فیپیران مراجعه کنید.

  • صندوق‌‌های سرمایه گذاری کالایی:

صندوق های سرمایه گذاری کالایی در حقیقت صندوق‌های مبتنی بر گواهی سپرده کالایی شامل طلا و زعفران که در بورس کالا عرضه شده‌اند است.صندوق های طلا یکی از انواع صندوق های سرمایه گذاری کالایی هستند. عمده دارایی این صندوق‌ها به سرمایه‌گذاری در اوراق بهادار مبتنی بر سکه‌ و طلا که در بازار سرمایه معامله می‌شوند در واقع در این صندوق ها به جای سرمایه‌‌گذاری روی سهام هفتاد درصد از سرمایه را روی طلا و سکه سرمایه گذاری می‌کنند و باقی سرمایه روی اوراق درآمد ثابت سرمایه گذاری می‌شود. ریسک این صندوق هم به نسبت بالاست.

صندوق زعفران یکی دیگر از صندوق های سرمایه گذاری کالایی است. این صندوق ها سرمایه ی لازم را از سرمایه‌گذاران جمع آوری می‌کنند و سبدی از اوراق بهادار مبتنی بر کالا با دارایی پایه محصولات کشاورزی تشکیل داده و مدیریت میکنند.

در این صندوق‌ها هم مانند صندوق‌های سهامی و درآمدثابت حداقل ۷۵ درصد ارزش دارایی صندوق به گواهی‌های سپرده مبتنی برآن کالا به عنوان مثال طلا  تخصیص داده می‌‌شود. این صندوق مناسب طیف وسیعی از سرمایه‌گذاران است از جمله افرادی که علاقمند به سرمایه‌گذاری در آن کالا مثل طلا هستند، اما توان خرید فیزیکی طلا (یا زعفران) را ندارند، امکان نگهداری آن را ندارند، از ریسک سرقت آن می‌ترسند، نگران تقلبی بودن طلا (یا زعفران) هستند، به دنبال سرمایه‌گذاری با پول کم هستند، به دنبال راه‌حلی آنلاین و آسان برای سرمایه‌گذاری در این کالا هستند و بسیاری دلیل دیگر که این سرمایه‌گذاران را به سرمایه‌گذاری در صندوق‌های کالایی طلا و زعفران و به‌جای سایر روش‌های سرمایه‌گذاری در طلا و زعفران سوق می‌دهد.

برای مشاهده لیست صندوق‌های کالایی می‌توانید به سایت فیپیران مراجعه کنید.

  • صندوق‌ سرمایه گذاری زمین و ساختمان:

صندوق های زمین و ساختمان نوعی از صندوق های سرمایه گذاری هستند که دارایی های پایه خود را صرف تامین مالی پروژه های ساختمانی می‌کنند. این پروژه ها می‌توانند مسکونی، اداری و یا تجاری باشند. سرمایه‌گذاران با خرید واحدهای این صندوق ها در تامین مالی ساخت و ساز شریک می‌شوند.

دقیقا مشابه سایر صندوق‌ها این نوع از صندوق‌های سرمایه‌گذاری هم باید اکثر دارایی تحت مدیریت خود را به زمین و ساختمان تخصیص دهد. حال می‌تواند در پروژه‌های احداث یا در واحد‌های ساخته شده سرمایه‌گذاری کند. این صندوق‌ها نوپاتر هستند و به بلوغ کامل نرسیده‌اند  ولی به‌هرحال صندوق‌هایی که اخیرا عرضه شده‌اند مورد استقبال فعالان و سرمایه‌گذاران قرار گرفته‌اند.

این صندوق‌ها مناسب کسانی است که به دنبال سرمایه‌گذاری بخشی از دارایی خود در بازار ملک و مسکن هستند  با مشکلاتی مواجه هستند از جمله اینکه سرمایه‌ کافی برای خرید یک واحد کامل مسکن یا یک قطعه زمین مستقل را ندارند، شناخت کامل و کافی به منطقه‌های مختلف و نرخ‌ و قیمت‌ها و انواع ساختمان‌ها ندارند.

برای مشاهده لیست صندوق‌های زمین و ساختمان می‌توانید به سایت فیپیران مراجعه کنید.

  • صندوق سرمایه گذاری پروژه:

همان‌طورکه از نام این صندوق نیز پیدا است، هدف از ایجاد آن، تأمین مالی برای پروژه‌ای مشخص از طریق صندوق سرمایه گذاری می‌باشد. صندوق پروژه نوعی از صندوق‌های سرمایه‌گذاری مشترک است و در بخش سهام بازار سرمایه قرار می‌گیرد و تأمین مالی از طریق سرمایه را هدف‌گذاری می‌کند. صندوق های سرمایه گذاری پروژه دارای عمر محدود هستند و پس از اتمام فرآیند مشخص‌شده در اساسنامه، این صندوق‌ها حذف خواهند شد و عواید حاصله به دارندگان واحدهای صندوق خواهد رسید.

برای مشاهده لیست صندوق‌های پروژه می‌توانید به سایت فیپیران مراجعه کنید.

  • صندوق سرمایه گذاری جسورانه:

صندوق‌های سرمایه‌گذاری جسورانه که نام دیگر آن‌ها  VC(Venture Capital) است روی استارتاپ‌ها و کسب‌وکارهای نوپا و دانش‌بنیان سرمایه‌گذاری می‌کند. سرمایه‌گذاری صندوق بسته به سیاست‌هایش روی استارتاپ‌های در مراحل اولیه که تازه شکل گرفته‌اند تا کسب‌و‌کارهای استارتاپی که به بلوغ رسیده‌اند، ساختارهای مشخصی دارند و چه بسا به سودآوری هم رسیده‌اند انجام می‌شود. در نهایت این شرکت‌های استارتاپی در بورس عرضه می‌شوند و صندوق سرمایه خود به همراه سود کسب شده را برداشت می‌کند و به سرمایه‌گذاران خود پرداخت می‌کند. این نوع صندوق‌ها نوپا هستند و  رشد و جذابیت آن‌ها بستگی به رشد اکوسیستم استارتاپی دارد که در حال حاضر به دلیل شرایط اقتصادی و مشکلات متعددی که گریبان‌گیر استارتاپ‌ها است جذابیت آن‌چنانی ندارد. در انتها لازم است اشاره کنیم ریسک سرمایه‌گذاری در این صندوق‌ها خیلی بالا است و برای هر بخشی از سرمایه‌گذاران مناسب نیست.

برای مشاهده لیست صندوق‌های پروژه می‌توانید به سایت فیپیران مراجعه کنید.

  • صندوق سرمایه گذاری خصوصی:

صندوق‌های سرمایه‌گذاری خصوصی که نام دیگر آن‌ها PE (Private Equity) است. دقیقا مشابه صندوق‌های جسورانه هستند با این تفاوت که این صندوق‌ها به‌جای سرمایه‌گذاری روی استارتاپ‌ها و کسب‌وکارهای نوپا روی کسب‌وکارهایی که شکل گرفته‌اند و ساختار سازمانی، محصول، مشتری و بازار مشخصی دارند اما عمدتا با مشکلاتی شامل مشکل بی‌نظمی و آشفتگی ساختارهای مالی، حاکمیت شرکتی، مشکل تامین‌مالی و نقدینگی و… مواجه هستند و برای رشد و توسعه نیاز به ورود سرمایه و دانش و تخصص صندوق‌های سرمایه‌گذاری خصوصی دارند.

عمدتا صندوق‌های سرمایه‌گذاری خصوصی به دنبال کسب مالکیت آن شرکت‌ها برمی‌آیند و پس از بهبود شرایط شرکت آن را در بورس عرضه می‌کنند و سرمایه و سود سرمایه‌گذاری خود را برداشت می‌کنند.  این صندوق‌ها هم مانند صندوق‌های جسورانه ریسک سرمایه‌گذاری بالایی دارند و مناسب هر گروهی از سرمایه‌گذاران نیستند. به دلیل نوپا بودن تعداد زیادی از این نوع صندوق‌ها در بازار سرمایه وجود ندارد و به عبارتی مورد توجه فعالان بازار قرار نگرفته است. معمولا سرمایه‌گذاری در صندوق‌های خصوصی نیاز به سرمایه‌های بالاتری (به عنوان مثال حداقل ۱ میلیارد ریال) دارد و محدودیت‌هایی در فروش واحدهای صندوق برای سرمایه‌گذاران وجود دارد.

برای مشاهده لیست صندوق‌های پروژه می‌توانید به سایت فیپیران مراجعه کنید.

  • صندوق سرمایه گذاری اختصاصی بازارگردانی:

همانطور که پیش‌تر اشار شد بسیاری از سهام بازار سرمایه و تمام صندوق‌های قابل معامله در بورس دارای بازارگردان هستند. بازارگردان وظیفه حفظ نقدشوندگی سهام و صندوق‌ها و همچنین برای صندوق‌های قابل معامله تلاش برای انجام معاملات صندوق در حدود ارزش ذاتی یا NAV را برعهده دارد. بعضا بازارگردان‌ها برای تامین جریان نقد موردنیاز برای انجام فعالیت‌های خود صندوق‌هایی تاسیس می‌کند که در این قالب وجوه نقد را از سرمایه‌گذاران جمعآوری می‌کنند و به انجام فعالیت‌های خود می‌پردازند. سود فعالیت‌های بازارگردانی از محل:

  • حق الزحمه فعالیت خود که از سهم یا صندوق‌هایی که بازارگردانشان است
  • آربیتراژ معاملات

کسب می‌شود. در کل بازدهی صندوق‌های بازارگردان بسیار متفاوت است و به فعالیت‌های کسب‌وکار بازارگردانی بستگی دارد. بعضی از آن‌ها سودهای کلانی نصیب سرمایه‌گذاران خود می‌کنند و بعضی‌ها برعکس. در مجموع می‌توان گفت از نظر ریسک تا حدی ریسک بالایی دارند و مناسب تمام گروه‌های سرمایه‌گذاران نیستند و از طرفی با توجه به نوپا بودن این صندوق‌ها تعداد آن‌ها کم است و تنوع زیادی در میان این صندوق‌ها وجود ندارد و به همین دلایل تاکنون مورد توجه فعالان بازار و سرمایه‌گذاران خرد قرار نگرفته‌اند.

برای مشاهده لیست صندوق‌های پروژه می‌توانید به سایت فیپیران مراجعه کنید.

  • صندوق سرمایه گذاری صندوق در صندوق:

صندوق در صندوق از جدیدترین و جالب‌توجه‌ترین انواع صندوق‌های سرمایه‌گذاری است که در آینده رونق زیادی خواهند گرفت و بیش از پیش موردتوجه سرمایه‌گذاران حقیقی قرار خواهند گرفت. همانطور که از اسمش پیداست رسالت این صندوق، سرمایه‌گذاری روی  صندوق‌های سرمایه‌گذاری دیگر شامل صندوق های سهامی، طلا، درآمدثابت و… است. این صندوق‌ها یک نقص جدی صندوق‌های سرمایه‌گذاری یعنی عدم تنوع در سرمایه‌گذاری را پوشش می‌دهد به این ترتیب که به عنوان مثال برخلاف صندوق‌های سهامی که فقط روی کلاس دارایی سهام سرمایه‌گذاری می‌کند، با سرمایه‌گذاری همزمان در انواع صندوق‌های سهامی، طلا و درآمدثابت ، پورتفوی متنوعی را تشکیل می‌دهد و امکان بهره‌گیری از فرصت‌های سرمایه‌گذاری در هر شرایطی از بازارهای مالی را فراهم می‌کند.

این صندوق در حقیقت بهترین صندوق‌ها را در هر شرایطی انتخاب می‌کند و سرمایه‌گذاری افراد غیرحرفه‌ای در صندوق‌ها را آسان می‌کند به طوری که این دسته از سرمایه‌گذاران که شناختی از صندوق‌ها ندارند، به راحتی می‌توانند در بهترین صندوق‌ها سرمایه‌گذاری می‌کنند.

برای مشاهده لیست صندوق‌های پروژه می‌توانید به سایت فیپیران مراجعه کنید.

  • صندوق سرمایه گذاری نیکوکاری:

صندوق سرمایه گذاری نیکوکاری است. سرمایه گذاری در این صندوق هم جنبه مادی دارد و هم جنبه معنوی، در ماه مبلغی از سود به حساب شخص واریز می شود و مبلغ دیگری صرف امور خیریه می شود. این صندوق، همانند سایر صندوق ها دارای ویژگی ها و نحوه خرید و فروش مخصوص به خود بوده. صندوق های سرمایه گذاری نیکوکاری یکی از بهترین روش های سرمایه گذاری و حفظ پول است که هر ماه مبلغ ثابتی سود را به حساب فرد واریز می کند. در کنار حفظ سرمایه در صندوق نیکوکاری، بخش معنوی این سرمایه گذاری اهمیت بیشتری دارد.

انواع صندوق‌های سرمایه گذاری (از نظر نحوه سرمایه گذاری):

صندوق‌ها از نظر نحوه سرمایه‌گذاری  به دوسته  زیر تقسیم‌بندی می‌شوند:

  • صدور و ابطالی:

سرمایه‌گذاری در صندوق های صدور و ابطالی در شعب و دفاتر معرفی شده توسط صندوق و یا در سایت‌ صندوق  امکان صدور و ابطال واحدهای صندوق فراهم است. معمولا فرآیند صدور یا ابطال (خرید یا فروش) ۴۸ ساعت کاری طول می‌کشد. صدور و ابطال واحدهای صندوق توسط مدیر صندوق انجام می‌شود و به عبارتی ساده‌تر سرمایه‌گذار واحدهای صندوق را از مدیر صندوق می‌خرد و به مدیرصندوق می‌فروشد. عمده صندوق‌های قدیمی‌تر بازار صدور و ابطالی هستند اما به دلایلی از جمله سختی فرآیند سرمایه‌گذاری رغبت به این صندوق‌ها جدیدا کمتر شده است.

برای سرمایه‌گذاری در صندوق‌های صدور و ابطالی کافیست احراز هویت سجام شده باشید، مبلغ سرمایه‌گذاری مدنظر را به حساب بانکی صندوق واریز بکنید وبه شعب معرفی شده صندوق مراجعه کنید، و یا از طریق سایت صندوق ثبت نام کنید و از طریق درگاه پرداخت سایت صندوق مبلغ مدنظر برای سرمایه‌گذاری را واریز کنید و در نهایت درخواست صدور واحدهای صندوق‌ را ثبت نمایید.

  • قابل معامله در بورس:

صندوق‌های قابل‌ معامله در بورس که صندوق‌های جدیدتری هستند همانطور که از نامشان پیداست مانند سهام در بورس قابل معامله و خرید و فروش هستند. فرآیند سرمایه‌گذاری دقیقا مشابهی با سهام دارند. به این ترتیب که باید کدمعاملاتی کارگزاری را داشته باشید و از طریق سامانه‌های معاملاتی کارگزار خود با جست‌وجوی اسم یا نماد صندوق مدنظر خود به میزان مدنظر سفارش خرید ثبت نمایید. برای فروش هم دقیقا مشابه خرید از همین طریق امکان ثبت سفارش فروش وجود دارد. در صندوق‌های قابل‌معامله اگرچه بازارگردان مراقب نقدشوندگی معاملات صندوق هست اما در حقیقت سرمایه‌گذاران واحدهای صندوق‌ را در یک سیستم عرضه و تقاضا با هم معامله می‌کنند.

انواع صندوق‌های سرمایه گذاری (از نظر سطح ریسک سرمایه گذاری):

از نظر سطح ریسک صندوق‌هارا در چند سطح می‌توان قرار داد. سرمایه‌گذاران قبل از اقدام به سرمایه‌گذاری حتما باید از میزان ریسک آن موقعیت سرمایه‌گذاری کاملا مطلع باشند و با دید باز سرمایه‌گذاری کنند. در جدول زیر به ترتیب از کم به زیاد سطح ریسک‌ صندوق‌ها با هم مقایسه شده‌اند:

صندوق نوع سطح ریسک
درآمدثابت درآمدثابت 1
تضمین اصل سرمایه مختلط 2
طلا کالایی 3
مختلط عادی مختبلط 4
شاخصی سهامی 5
شاخص هم وزن سهامی 6
بخشی سهامی 7
اهرمی سهامی 8

 مزایای سرمایه گذاری در صندوق‌ها:

  • مدیریت حرفه‌ای: صندوق‌های سرمایه‌گذاری یک سازوکار آسان سرمایه‌گذاری در بازارهای مالی را فراهم کردند به طوری که می‌توان بدون درگیری مستقیم و با استفاده از دانش و تخصص افراد حرفه‌ای و متخصص امور سرمایه‌‌گذاریتان را مدیریت کنید.
  • تنوع بالای سبد سرمایه: دارایی‌های صندوق های سرمایه گذاری بسیار متنوع است. تنوع در سبد سرمایه گذاری باعث می‌شود که ریسک سرمایه گذاری را بسیار کاهش داده و به حد معقول می‌رساند.
  • سرعت بالای نقد شوندگی: ویژگی یک سرمایه خوب آن است که سرعت نقد شوندگی بالایی داشته باشد یعنی به سرعت تبدیل به پول نقد شود. سرمایه گذاری در صندوق های سرمایه گذاری سرعت نقدشوندگی بالایی دارد و در مقابل بازارهایی مثل ملک و مسکن نقد شوندگی پایین تری دارد. در نتیجه زمانی که بنا به دلایلی بخواهید سرمایه خود را نقد کنید صندوق های سرمایه گذاری به راحتی امکان نقدشوندگی سرمایه را در اختیارتان قرار می‌دهند و می‌توانید در کم‌ترین زمان ممکن سرمایه خود را نقد کنید.
  • هزینه پایین: سرمایه‌گذاری در صندوق‌ها یکی از کم‌هزینه‌ترین راه‌های سرمایه‌گذاری است. به طوری که معاف از مالیات است، کارمزد معاملات خرید و فروش یا صدور و ابطال بسیار پایینی دارد. کارمزد مدیریت صندوق از سایر روش‌های مدیریت دارایی به ویژه سبدگردانی اختصاصی هم به مراتب کمتر است.بنابراین از نظر هزینه سرمایه‌گذاری یک روش بسیار مقرون به صرفه‌است.
  • سرمایه‌گذاری با پول کم: امکان سرمایه‌گذاری با پول‌های خرد و سرمایه‌های کم در اکثر صندوق‌ها فراهم است. برخلاف سبدگردانی که باید با سرمایه‌های کلان امکان سرمایه‌گذاری در آن‌ها وجود دارد.

معایب سرمایه گذاری در صندوق‌ها:

با وجود همه مزایایی که نام برده شد صندوق‌های سرمایه‌گذاری معایبی هم دارند. از جمله می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • محدودیت در دارایی های پورتفو: هر صندوق محدودیت‌هایی دارد و یک دارایی خاص را در پرتفوی سرمایه گذاری پوشش میدهد و انعطاف چندانی ندارد. ضمن اینکه از اصلی‌ترین چالش‌های سرمایه‌گذاری با توجه به تنوع انواع صندوق‌ها و تعداد صندوق‌ها در هر نوع انتخاب بهترین صندوق‌ها و بهترین ترکیب سبددارایی از صندوق‌ها است. اما در مجموع می‌توان گفت این روش برای افرادی مناسب است که زمان یا تخصص کافی برای سرمایه‌گذاری را ندارند. در نتیجه تصمیم می‌گیرند سرمایه خود را در اختیار نهادهای سرمایه گذاری معتبر قرار دهند و سود دریافت کنند.
  • عدم سرمایه گذاری متناسب با سطح ریسک پذیری شخصی: ریسک جزء جدایی ناپذیری از زندگی ماست، بازارهای مالی و صندوق های سرمایه گذاری هم خالی از ریسک نیستند و این ریسک باید مدیریت شود. یک صندوق سرمایه‌گذاری سطح ریسک نسبتا ثابت و مشخصی دارد و هر سرمایه‌گذاری باید بررسی کند که آیا سرمایه‌گذاری در این صندوق با این سطح ریسک برای او مناسب است یا خیر؟ چراکه صندوق انعطاف زیادی برای تغییر ندارد و سیاست و استراتژی‌های سرمایه‌گذاری ثابتی را دنبال می‌کند و برخلاف سبدگردانی اختصاصی یا پلتفرم‌های مدیریت ثروت مثل ایزی اینوست تابع ریسک‌پذیری شخصی و یا سایر شرایط سرمایه‌گذار نیست.

افق زمانی سرمایه گذاری در صندوق‌های سرمایه گذاری:

“افق زمانی” سرمایه‌گذاری مدت زمان مد نظر شما برای سرمایه گذاری و رسیدن به هدفی خاص است. در واقع اولین چیزی که باید دید درستی از آن داشته باشید هدف از سرمایه گذاری است. هدف، می‌تواند خرید خانه طی سه سال باشد یا حتی خرید یک رایانه در چهار ماه. اهداف شما هستند که نقش اصلی را کوتاه یا بلند مدت بودن سرمایه گذاری در صندوق‌های سرمایه گذاری بازی می‌کنند. اولین گام ضروری در سرمایه گذاری این است که اهداف خود را مشخص کنید. باید بتوانید به این سوال که چرا می‌خواهید سرمایه گذاری کنید؟ پاسخ بدهید. قبل از اقدام به سرمایه گذاری در تعیین اهدافتان و افق زمانی دستیابی به آنها منطقی و واقع‌گرا باشید تا با توجه به آن بتوانید مدت زمان سرمایه گذاری را درست انتخاب کنید. یک انتخاب درست از شناخت درست شکل می‌گیرد.

چه صندوقی برای من مناسب تر است؟

علی‌رغم اینکه صندوق‌ها، سرمایه‌گذاری را بسیار آسان‌ترکرده‌اند اما با توجه به تنوع بالای آن‌ها و تقاوت‌های معناداری که در میان‌ آن‌ها وجود دارد همواره انتخاب صندوق یا ترکیبی از صندوق‌ها برای سرمایه‌گذاران چالشی جدی به حساب‌ می‌آید. از همین رو لازم است برای سرمایه‌گذاری در صندوق‌ها توجه به پارامترهای مختلفی مانند:

  • سطح ریسک پذیری شخصی
  • اهداف و انتظارات شخصی
  • نوع صندوق از نظر کلاس دارایی
  • سابقه فعالیت
  • گروه مالی که مدیریت صندوق را برعهده دارد (مدیریت صندوق)
  • سابقه عملکردی و میزان بازدهی در دوره‌های زمانی مختلف
  • سطح ریسک صندوق( باتوجه به جدول سطوح ریسک)
  • نحوه سرمایه‌گذاری در صندوق
  • نقدشوندگی و عملکرد بازارگردان صندوق
  • شرایط بازاری که صندوق در آن فعالیت می‌کند.

و بسیاری موارد دیگر توجه داشت. انتخاب صندوق از میان انواع صندوق‌های سهامی شاخصی، سهامی اهرمی، سهامی بخشی، مختلط ها و تضمین اصل سرمایه، صندوق‌های کالایی طلا و زعفران و انواع صندوق‌های درآمدثابت باید باتوجه به موارد اشاره شده صورت می‌گیرد.

چگونه در صندوق ها، سرمایه گذاری کنم؟

همانطور که در بخش‌هایی از این مقاله اشاره شد روش‌های مختلفی برای سرمایه‌گذاری در صندوق‌ها وجود دارد شامل:

  • حضوری:

    برای صندوق‌های صدور و ابطالی یکی از راه‌ها مراجعه حضوری به شعب و دفاتر معرفی شده صندوق و انجام فرآیند سرمایه‌گذاری به صورت حضوری است.

  • سایت صندوق:

    یکی دیگر از راه‌های سرمایه‌گذاری در صندوق‌های صدور و ابطالی مراجعه به سایت صندوق و انجام فرآیند سرمایه‌گذاری از این طریق است.

  • سامانه آنلاین کارگزاری:

    برای صندوق‌های قابل معامله در بورس که به مراتب متنوع‌تر و جذاب‌تر از صندوق‌های صدور و ابطالی هستند می‌توان با مراجعه به سامانه آنلاین کارگزاری و جست‌وجوی نماد صندوق مدنظر در آن سرمایه‌گذاری کنید.

  • اپلیکیشن ایزی اینوست:

    باید بگوییم اگر همین یک پاراگراف در کل مقاله می‌خواندید نیازی به خواندن بقیه قسمت های مقاله نبود! اپلیکیشن ایزی‌اینوست یک اپلیکیشن مدیریت ثروت است که به کمک گروه خدمات بازار سرمایه کاریزما توسعه داده شده و در بهترین‌صندوق‌های بازار که متعلق به همین گروه مالی است سرمایه‌گذاری می‌کند. ایزی‌اینوست چالش انتخاب بهترین صندوق یا بهترین ترکیب صندوق‌ها را برای شما برطرف می‌کند به طوری که با ریسک‌سنجی و تعیین سطح ریسک‌پذیری شخصی سرمایه‌گذار، به صورت خودکار سبدی از بهترین ترکیب صندوق‌‌های سهام، طلا و درآمدثابت را همزمان در یک حساب و در یک پورتفو برای سرمایه‌گذار تشکیل می‌دهد. صفر تا صد فرآیند ثبت نام در کارگزاری کاریزما و سپس ریسک‌سنجی و فرآیند سرمایه‌گذاری در همین اپلیکیشن انجام می‌شود تا همان اندک معایب سرمایه‌گذاری در صندوق‌ها را برای سرمایه‌گذاران پوشش دهد و در حال حاضر آسان‌ترین گزینه سرمایه‌گذاری در بورس باشد.

برای دانلود اپلیکیشن ایزی اینوست کلیک کنید.

سخن آخر

برای ورود به دنیای سرمایه‌گذاری، روش های مختلفی وجود دارد که یکی از اصلی‌ترین روش های سرمایه‌گذاری غیرمستقیم، سرمایه‌گذاری در صندوق‌هاست. برای سرمایه گذاری در صندوق ها لازم نیست معامله گر حرفه ای باشید چون حرفه ای ها برای شما کار می کنند و لازم نیست درگیر کارهای مالی مربوط به سود و محاسبه شوید.

با وجود اینکه خرید و فروش سهام یک فعالیت تمام وقت و تخصصی است ولی اگر شما زمان یا دانش کافی برای این‌کار ندارید، میتوانید با استفاده از صندوق های سرمایه‌گذاری حتی با کمترین مبالغ هم بخشی از یک سرمایه گذاری بزرگ باشید و هر زمان اراده کنید سرمایه‌تان قابلیت نقد شوندگی دارد.

صندوق‌های سرمایه گذاری از نظر ترکیب دارایی، سطح ریسک، نحوه سرمایه‌گذاری و… انواع مختلفی دارند که هرکدام مناسب سرمایه‌گذاران به خصوصی هستند. شناخت کامل و انتخاب ترکیبی از بهترین صندوق‌ها برای سرمایه‌گذاری می‌تواند کمی دشوار و چالشی باشد. هر فرد بسته به هدف و افق سرمایه‌گذاری، مقدار سرمایه اولیه‌ و ویژگی های شخصیتی خودش مانند سطح ریسک‌پذیری و… می‌تواند دارایی‌های خود را در ترکیبی از انواع این صندوق‌ها سرمایه‌گذاری کند.

همانطور که قبلا هم اشاره شد؛ راه های مختلفی برای سرمایه‌گذاری در صندوق‌ها وجود دارد. در حال حاضر پلتفرم مدیریت ثروت ایزی اینوست، تمام مراحل سرمایه‌گذاری در صندوق‌ها را به آسانی فراهم کرده و پس از انجام تست ریسک‌سنجی و تعیین ریسک‌پروفایل و شناخت کاربر، به صورت خودکار اقدام به تشکیل سبدی از بهترین ترکیب صندوق‌های سرمایه‌گذاری مختلف می‌کند.

برای سرمایه گذاری در صندوق ها و دانلود اپلیکیشن ایزی اینوست اینجا کلیک کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *