انواع ریسک در بازارهای سرمایه گذاری

  • متین
  • اسفند 08, 1401
  • بدون دیدگاه

 ریسک کردن همیشه هم خطرناک نیست !

در بلاگ‌های قبل با سرمایه گذاری و چالش های آن به طور کامل آشنا شدیم، امروز در این بلاگ قصد داریم با یکی از عوامل  عجیب موفقیت در سرمایه‌گذاری به نام ریسک‌پذیری آشنا شویم. ریسک در لغت یعنی خطر کردن و خطرپذیری. ریسک در سرمایه گذاری تا حد زیادی به بازدهی مرتبط می‌باشد. هر چقدر که یک سرمایه‌گذاری ریسکش بالاتر باشد، می‌توان بازدهی بالاتری هم از آن انتظار داشت. شاید ترس از ریسک کردن را بتوان یکی از موانع رسیدن به موفقیت و پیشرفت در زندگی افراد دانست.

برای به دست آوردن ریسک کن!

حتما شما هم بارها برایتان پیش آمده که بخواهید سرمایه خود را در یک بازار سرمایه گذاری کنید. اما با واکنش عجیب اطرافیان مواجه شوید که معتقدند ریسک نکن! این ریسک نکردن می‌تواند بیخیال شدن نسبت به سرمایه گذاری در یک بازار یا نخریدن دارایی و کالایی خاص باشد یا حتی گذشتن از ورود به کسب و کار مورد علاقه‌تان، و در نهایت این ترس از ریسک باعث شود صرف نظر کنید از رویاهایی که دارید.

در نگاه اول شاید ریسک نکردن منطقی به نظر بیاید اما اگر با همین تفکر پیش بروید، از تمامی سود‌ و موفقیت هایی که با ریسک کردن ممکن بود به آن دست پیدا کنید، خواهید گذشت. و این اصلا منطقی نیست!

بزرگ‌ترین ریسک این است که هیچ ریسکی نکنی.

مارک زاکربرگ

مدیریت ریسک در سرمایه گذاری:

مدیریت ریسک در سرمایه گذاری یعنی شناسایی، بررسی دقیق و در نهایت کنترل مواردی که ممکن است منجر به ضرر شوند. با مدیریت ریسک درواقع این عوامل شناسایی و احتمال ضرر کاهش یافته و به حداقل رسیده و از گود خارج می‌شوند.

افراد از لحاظ ریسک پذیری در بازارهای سرمایه گذاری معمولا به سه دسته کلی تقسیم می‌شوند:

  • ریسک گریز: این افراد تقریبا حاضر نیستند کوچک‌ترین ریسکی را بپذیرند!

به شدت محافظه کارهستند و بیشتر اهل سرمایه‌گذاری در سپرده‌های بانکی‌اند تا ریسکی شامل حالشان نشود. و سود کم و بدون ریسک را ترجیح می‌دهند.

  • ریسک پذیر: این دسته افراد، افراد جسوری در سرمایه گذاری هستند، ریسک بالای سرمایه گذاری را برای سود بیشتر به جان می‌خرند.
  • خنثی: افراد خنثی از ریسک کردن نمی‌ترسند و نسبت آن بی‌تفاوت هستند. ولی با این وجود افراد خنثی اهل سرمایه گذاری در بازار های پر ریسک هم نیستند.

ابعاد تاثیرگذار در میزان ریسکپذیری شخصی:

افراد در مدیریت ریسک سرمایه گذاری باید ابعاد مختلف ریسک را در نظر بگیرند. 3 بعد اصلی ریسک عبارت است از :

  • نیاز به ریسک:

به این معنی که سرمایه گذار تا چه اندازه احساس نیاز به ریسک کردن دارد. هرچقدر فرد بلندپروازتر باشد و با اهداف مالی که در سر دارد فاصله بیشتری داشته باشد احساس نیاز بیشتری می‌کند و  انگیزه بیشتری برای پذیرفتن ریسک در سرمایه گذاری دارد. به عنوان مثال فردی که 500 میلیون تومان سرمایه دارد و می‌خواهد در آینده‌ای نزدیک آپارتمان مسکونی خریداری بکند نسبت به فردی که  5 میلیارد تومان سرمایه دارد و می‌خواهد آپارتمانی با همان مشخصات قبلی راخریداری بکند نیاز به ریسک‌پذیری بالاتری دارد.

  • توان ریسک پذیری:

به این معنی که فرد سرمایه‌گذاری تا چه اندازه توانایی پذیرفتن ریسک را دارد. توان ریسک عمدت ناشی از بنیه مالی فرد سرمایه‌گذار است. به این صورت که هرچقدر سرمایه‌گذار دارایی و ثروت بیشتری داشته باشد برای پذیرفتن ریسک‌های مختلف توانمندتر است. به عنوان مثال فردی که 100 میلیاردتومان سرمایه دارد توانایی تجربه ریسک به مراتب بیشتری نسبت به فردی که تمام ثروتش فقط 1 میلیارد تومان است، دارد.

  • تحمل ریسک :

همانطور که گفته شد ریسک احتمال وقوع سناریوهای بدبینانه‌ای است که عدم قطعیت دارند. مولفه تحمل ریسک از این منظر سرمایه‌گذار را موردارزیابی قرار می‌دهد که در صورت رخ‌ دادن اتفاقات بدبینانه و محقق شدن ریسک رفتار سرمایه‌گذار به چه صورتی خوهد بود. اگر فرد در یک موقعیت سرمایه‌گذاری متضرر شود چه واکنشی نشان خواهد داد. سرمایه‌گذار تا چه اندازه تحمل ضرر دارد.  به اندازه 20 یا 30 یا 50 درصد می‌تواند ضرر بکند و همچنان زنده بماند!

انواع ریسک را بشناسیم:

طبیعتا خود ریسک به انواع مختلفی تقسیم‌بندی می‌شود که با شناخت بهتر آن‌ها می‌توان منطقی‌تر ریسک‌ پذیرفت! منطقی‌تر به این معنی که ضمن اینکه برای بدست آوردن سود‌های بزرگتر باید ریسک بپذیریم در عین‌حال با توجه به اینکه خود ریسک ذاتا اتفاق مثبتی نیست باید تلاش کنیم میزان ریسک را حداقل بکنیم..پس لازم و ضروری است که انواع ریسک‌ را با جزییات بیشتری بشناسیم:

ریسک سیستماتیک چیست؟

ریسک‌های سیستماتیک به ریسک‌هایی گفته می‌شود که نتیجه آنها روی کل سیستم اقتصادی تأثیرگذار می‌گذارد.

تورم‌، رکود اقتصادی، بحران‌های اقتصادی، عدم ثبات و کاهش و افزایش نرخ سود و بهره، بحران های طبیعی مثل جنگ و زلزله و… همه‌ی اینها انواعی از ریسک‌های سیستماتیک هستند که روی کل سیستم اقتصادی یک کشور تأثیر گذارند و چنین ریسک‌ها و خطرات سیستماتیکی باید به درستی مدیریت بشوند تا نظام اقتصادی کشور آسیب نبیند.

ریسک غیر سیستماتیک به چه معناست؟

ریسک غیر سیستماتیک، برعکس ریسک سیتماتیک روی کل نظام اقتصادی تاثیر نمی‌گذارد. ریسک‌ غیر سیتماتیک مربوط به بخشی خاص مانند یک کارخانه می‌باشد یا حتی می‌تواند مربوط به سهام یک واحد سازمانی کوچک باشد که ممکن است به دلایل اقتصادی افت کند و قیمت آن کاهش پیدا کرده باشد، در این مورد وضعیت بازار فقط روی سهام  این شرکت تاثیر داشته و شامل حال دیگر شرکت‌ها نشده است. در نتیجه این ریسک‌ها کلی و فراگیر نیستند.

 انواع ریسک  در بازار سرمایه:

  • تورم:

ریسک تورم یعنی کاهش قدرت خرید شما با مبلغ سرمایه‌گذاری شده. یعنی پس از اینکه مبلغی را سرمایه گذاری کردید با گذشت زمان معینی دیگر پول شما ارزش قبل را نداشته باشد. این نوع ریسک ناشی از افزایش تورم در کشوراست که به آن ریسک تورم می‌گویند.

  • نقد شوندگی:

ویژگی یک سرمایه خوب این است سرعت نقد شوندگی بالایی داشته باشد یعنی به سرعت به پول نقد تبدیل بشود. بازارهایی مثل طلا و سکه نقدشوندگی بالایی دارند و در مقابل بازار ملک و مسکن نقد شوندگی پایین تری دارد. و در نتیجه زمانی که بنا به دلایلی بخواهید ملک خود را نقد کنید و این امکان وجود نداشته باشد و ملک شما به فروش نرسد سرمایه گذاری شما ریسکی از نوع نقدشوندگی دارد.

  • ریسگ سیاسی:

جو سیاسی نامتعادل و عدم ثبات در وضعیت سیاسی یک کشور روی مسائل آن به شدت تاثیر دارد و می‌تواند به ان آسیب بزند، اگر این بی ثباتی افزایش یابد، تمام عملکردهای اقتصادی دچار اختلال میشوند. به این ریسک ریسک سیاسی گفته میشود که منجر به کاهش فعالیت های اقتصادی همچون سرمایه گذاری میشود.

  • نرخ سود:

ریسک نرخ سود یکی از مهم‌ترین ریسک در بازارهای سرمایه است. برای مثال اگر نرخ سود بانکی امسال 18% باشد و بازاری مناسب برای سرمایه گذاری است که سود آن 20% است. در غیر این صورت اگر این رابطه برعکس باشد و نرخ سود سرمایه گذاری کمتر از نرخ سود بانکی باشد، این سرمایه گذاری ارزش ندارد.

  • ریسک تجاری:

ریسک تجاری مربوط به دنیای تجارت است، شرکت‌هایی که در یک حوزه خاص صنعتی رقیب تجاری یکدیگرند. ریسک تجاری، یعنی توانایی و قدرت یک شرکت در فروش تولیدات و محصولات خود.

شما چقدر ریسک‌پذیر هستید؟

هر سرمایه‌گذاری ریسک دارد اما درجه و شدت ریسک در بازارهای مختلف سرمایه گذاری، متفاوت است. پس مهم است که  بدانید فرد ریسک پذیری هستید یا خیر. اگر بله باید بدانید تا چه میزان ریسک پذیرید و بازار متناسب با سطح ریسک خودتان را بشناسید و به آن ورود کنید.

سنجش ریسک‌پذیری با ما

برای ورود به بازارهای مالی باید این امکان وجود داشته باشد که میزان ریسکی که حاضریم روی سرمایه خود کنیم را اندازه گیری کنیم، میزان ریسک پذیری یکی از مهم ترین مراحل سرمایه گذاری که اکثرا نادیده گرفته میشود، توجه به سطح ریسک پذیری شخصی و شخصیت سرمایه گذاری و تشکیل سبد سرمایه گذاری متناسب با آن است.

نکته ای که هر سرمایه گذاری باید رعایت کند، این است که باتوجه به سطح ریسک پذیری که دارد اقدام به چینش سبد سرمایه گذاری خود بکند، که این موضوع به دانش تخصصی بالایی احتیاج دارد. ایزی اینوست با هدف شخصی سازی سرمایه گذاری ریسک پروفایل کاربران را با یک آزمون ریسک سنجی استاندارد تعیین میکند. و بعد با توجه به سطح ریسک شما یک پرتفوی متشکل از دارایی های اوراق درآمد ثابت، سهام و طلا تشکیل می شود که این پرتفو با توجه به شرایط اقتصادی و بازار تغییر می کند.

انواع ریسک پروفایل های ایزی اینوست معرفی بشه و در مورد هرکدومش توضیح داده بشه.(توی ایزی اینوست 5 تا ریسک پروفایل داریم. توی اپ بعد از تست ریسک سنجی وقتی نتیجه اعلام میشه برای هر ریسک پروفایل توضیحی داده شده.میتونی توضیحات رو از همونجا برداری

در واقع تیم متخصصین ما در ایزی اینوست استراتژی‌های کلی برای مدیریت ریسک تعیین و طراحی کرده است

حتما می‌پرسید استراتژی ما در ایزی اینوست چیست؟ در اصل تیم ما  به کمک الگوریتم های هوش مصنوعی ایزی اینوست بعد از بررسی دقیق شرایط و سطح ریسک سرمایه گذار با استفاده از ابزار ریسک سنجی و نظارت مستمر همراه با تکنیک های ویژه میزان زیان را در معامله به حداقل ممکن رسانده و سود سرمایه گذاری را به حداکثر میرساند.

بنابراین ایزی اینوست برای هر سطحی ریسکی از سرمایه گذاران طرح های متناسبی دارد.

سرمایه گذاری که معقول و متناسب با شخصیت و گروه ریسک و انتظارات آن ها باشد تا از هیجانات و فشارهای روانی ناشی از سرمایه گذاری به دور باشند.

همچنین اگر در این راه احساس کردید به مشاوره مالی احتیاج دارید  تیم ما امکان مشاوره رایگان برای تمام علاقه مندان به سرمایه گذاری را فراهم کرده تا بتوانیم درمسیر آسودگی مالی گام به گام همراه شما باشیم ومدیریت دارایی های شما را به صورت اختصاصی و دقیق برنامه ریزی کنیم.

تحلیلگران و کارشناسان حرفه ای ایزی اینوست با آگاهی از روندهای اقتصادی و دید همه جانبه به بازارهای مالی به شما کمک میکند که سرمایه گذاری موفق متناسب با شرایط و سطح ریسک پذیری خود داشته باشید.اینجا میشه لینک با CTA ریسک سنجی شخصی بذاریم

با ما استرس، هیجانات و فشارهای روحی و روانی و ریسک غیرمعقول از دست دادن سرمایه‌تان به صفر میرسد.

برای سرمایه گذاری در این طرح اپلیکیشن ایزی اینوست را از بازار یا لینک زیر دانلود کنید.

دانلود اپلیکیشن ایزی اینوست

پس از ثبت نام و احراز هویت به سوالات ازمون ریسک سنجی پاسخ دهید، پس از پاسخگویی به آزمون 9 سوالی ریسک سنجی نتیجه ریسک پروفایل شما اعلام می شود و پرتفوی شما برحسب ریسک و شرایط بازار تعین شود و در آخر میتوانید اقدام به سرمایه گذاری کنید.

سخن آخر:

ریسک جزء جدایی ناپذیری از زندگی ماست، بازارهای مالی و حوزه سرمایه گذاری هم خالی از ریسک نیستند. اجازه ندهید ریسک مانع شما شود چه در سرمایه گذاری چه در هر بخش از زندگی.

در این مقاله با انواع ریسک‌های موجود در بازارهای مالی آشنا شدیم. و گفتیم شدت ریسک در بازارهای مختلف سرمایه گذاری، متفاوت است.  هرچه این شدت در بازارهای مالی بیشتر باشد، باید انتظار سوددهی بیشتری هم از آن داشته باشیم.

ریسک باید مدیریت شود. مدیریت ریسک در سرمایه گذاری یعنی شناسایی، بررسی دقیق و در نهایت کنترل مواردی که ممکن است منجر به ضرر شوند که با مدیریت ریسک به حداقل رسیده و از گود خارج می‌شوند.

تیم متخصص ایزی اینوست استراتژی‌های کلی برای مدیریت ریسک را تعیین و طراحی کرده است. و بعد از بررسی دقیق شرایط و سطح ریسک سرمایه گذار با استفاده از ابزار ریسک سنجی و نظارت مستمربه همراه الگوریتم‌های پیشرفته هوش مصنوعی  شخصی سازی شده‌ترین سرمایه‌گذاری را برای کاربران خود انجام می‌دهد.

ما در ایزی اینوست تلاش می‌کنیم تا در این مسیرهمراه شما با هر سطحی از ریسک باشیم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *